Пребарувај по датум:

Архива од Г година

2020-02-13
На 11 Февруари волонтерите на Црвен крст на град Скопје, од одделот за подготвеност и дејствување при катастрофи во соработка со ООЦК Гази Баба, зедоа...
2020-02-10
Поради ниските температури во изминатиот период, Пунктот за бездомници беше отворен во период од 29.12.2019 до 10.02.2020, вкупно 36 дена. За време на овој период...
2020-02-04
Вовед На 31 декември 2019 година, СЗО доби информација за изолирани случаи на пневмонија од непознат причинител детектирани во градот Вухан,  Хубеи провинција во Кина....
2020-01-27
Традиционално, на 25 јануари во холот на Дом на АРМ, по шестнаесети пат беше организирана голема крводарителска акција посветена на големиот хуманист Тоше Проески во знак на...
2020-01-24
Во рамки на Дневниот центар за лица со интелектуална попреченост над 18 години “Пролет” се реализираше дисеминациска сесија за сите корисници кои го посетуваат дневниот...
2020-01-23
Со цел добивање на подобри резултати и поголема мотивација на дисеминаторите, оваа година се организирани 4-ри регионални работилници. ООЦК беа поделени според региони и на...
2020-01-22
Во 2020г. проектот „Водич во болница” продолжува со имплементирање во соработка со Алкалоид ад Скопје и Црвен крст на град Скопје. Вкупно 15 волонтери ќе...
2020-01-22
На 11 јануари беше организирана подготвителна работилница за ЦКА-ПХВ инструктори за почетоко на ЦКА-ПХВ циклусот за 2020 година. Целта на истата беше повторување на моделот...
2020-01-20
Обуката се реализираше во рамки на проектот:  ,,Зголемување на вработливоста на жени Ромки во град Скопје’’, поддржан од страна на граѓанското здружение ХЕРА – Асоцијација...
2020-01-20
Традиционално, Црвен крст на град Скопје и оваа година даде логистичка и медицинска поддршка во обезбедувањето на верскиот настан Богојавление Водици. Настанот се одржа на...
2020-01-17
На 16 јануари 2020 година, корисниците и вработените од новоотворениот Дневен центар за интелектуална попреченост над 18 години “Пролет”, го посетија градоначалникот на Општина Центар,...
2020-01-14
Во рамки на социјалниот сервис „Помагатели на ранливи целни групи на корисници“ на ден 13.01.2020 година беше реализирана обука за 12 нови помагатели. На обуката...
2020-01-14
Во пресрет на празникот Василица, Клубот на млади при Црвен крст на град Скопје, организираше забава за корисниците од дневниот центар за лица со интелектуална...
2020-01-10
Во прилог целосниот повик со критериуми и опис на работни обврски. Превземи тука
2020-01-08
Во прилог целосниот повик со критериуми и опис на работни обврски. Превземи тука
2020-01-08
Во прилог целосниот повик со критериуми и опис на работни обврски. Превземи тука
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.