Пребарувај по датум:
2020-12-30

Да споделиме радост

Да споделиме радост

ЕВН како општествено одговорна компанија и оваа година  донираше пакетчиња на оние на кои поддршката и вниманието им се најмногу потребни. Волонтерите на Црвен крст поделија новогодишни пакетчиња ученици и деца од социјално загрозени семејства , како и инстиуции кои згрижуваат деца и млади со посебни потреби. Празниците се период кога секој треба да се чувствува исполнето и среќно , а на нив се радуваат најмногу децата. Големо е задоволството кога радоста се споделува и се гледа насмевката на нивните лица кои беа пресреќни поради пакетчињата кои ги добија.

Да споделиме радост

Уште една голема благодарност до ЕВН Македонија за успешната соработка.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.