Пребарувај по датум:
2020-12-01

ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА НЕДЕЛА НА СТАРИ ЛИЦА „СИТЕ СМЕ НИВНИ ДЕЦА”

ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА НЕДЕЛА НА СТАРИ ЛИЦА „СИТЕ СМЕ НИВНИ ДЕЦА”

Црвен крст на град Скопје во рамките на социјалниот сервис „Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови” од 16 до 22 ноември 2020г. ja одбележa „Недела на грижа за стари лица” . Погодени од панедемијата на КОВИД – 19 оваа година со модифицирање на активностите се одбележа неделата за најранливото населние лицата во трето доба. Со формирање на 5 мобилни тимови односно вкупно 10 волонтери даваа поддршка на лицата во трето доба за набавка на продукти од маркет, административна поддршка, набавка на лекови, придружба на лекар, мерење на гликемија и крвен притисок и сл. Во текот на неделата на стари лица вкупно побараа помош 119 лица во трето доба. Социјалниот сервис продолжува во континуитет да дава поддршка за најранливото население погодено од пандемија на КОВИД – 19. Активноста се реализираше во соработка со Црвен крст на Република Северна Македонија и UNFPA.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.