Пребарувај по датум:
2020-12-28

ПОДДРШКА ЗА ШТИТЕНИЦИТЕ ОД ДОМОТ ЗА СТАРИ ЛИЦА МАЈКА ТЕРЕЗА ВО ЗЛОКУЌАНИ

На ден 28.12.2020г. тимот на прокетот „Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови”  по повод престојните Новогодишни празници подарија 65 пакетчиња за штитениците од  ЈЗУ Специјализирана болница за геријатрија и палијативна медицина„ 13 Ноември” – Дом за стари лица „Мајка Тереза” во Злокуќани . Со следење на протоколите и мерките за спречување на пандемија од КОВИД-19, пакетчињата беа поделени во дворот на домот со надеж дека следната година ќе ги посетиме со корисниците од нашите дневни центри. Продолжуваме понатаму  и во 2021 година со заедничката соработа.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.