Пребарувај по датум:
2020-12-30

Инфо за ФБ

Дормео и Црвен крст на град Скопје повторно во заедничка мисија. Донираните прочистувачи за воздух од страна на Дормео се донираа во Општинските организации на Црвен крст Чаир, Гази Баба, Карпош, Кисела Вода, Центар и Велес. Општинските организации ги донираа прочистувачите таму каде беа најпотребни. Дневен центар за лица со интелектуална попреченост “Ластовица”, Детска хирургија, Дневен центар за лица со посебни потреби “Железара”, Детската болница – Козле, Завод за рехабилитација – Чаир, Училиште за лица со посебни потреби “Маца Овчарова” – Велес

Продолжуваме со хуманата мисија.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.