Пребарувај по датум:

Архива од Г година

2020-11-13
Ширењето  на КОВИД – 19 низ земјите во светот драматично влијае на најсиромашните заедници, што значи дека луѓето може да се соочат со сериозна несигурност...
2020-11-12
Во соработка со Општина Карпош, а по повод денови на општината, ќе се дистрибуираат 80 пакети наменети за социјално ранливи лица и институции. Дистрибуцијата ќе...
2020-11-04
Водени од идејата за потребата од дополнителна помош и поддршка во услови кога се неопходни болнички услуги како и дополнителна помош за блиски на пациентите,...
2020-11-03
Како дел од планираните активности за одбележување на 18 октомври- Европски ден за борба против Трговија со луѓе, во Црвен крст на град Скопје реализирани...
2020-11-02
Во изминативе два месеци во рамките на Сервисот за лична асистенција на лица со попреченост и Сервисот за помош и нега на стари лица и...
2020-11-02
1.500 заштитни мантили денеска се донирани за персоналот во модуларната болница при инфективна клиника во Скопје од страна на Црвениот крст на град Скопје и...
2020-10-29
Во рамките на прокетот „Дневен центар за стари лица и  центар за давање помош во домашни услови” при Црвен крст на град Скопје со поддршка...
2020-10-26
Помош и нега за 60 возрасни и изнемоштени лица од општина Карпош, се овозможува со Проектот за подобрување на социјални услуги, кој ќе го спроведе...
2020-10-26
Волонтерите од Клуб на млади при Црвен крст на град Скопје заедно со корисниците од дневниот центар за интелектуална попреченост над 18 години Пролет и...
2020-10-20
Корисниците од Дневниот центар за лица со интелектуална попреченост над 18 години ,,Пролет” и центарот за церебрална парализа со волонтерите од Клуб на млади при...
2020-10-19
Дневниот центар за лица со интелектуална попреченост над 18-годишна возраст „Пролет“ на Црвениот крст на Град Скопје за корисниците ќе биде повторно отворен од денеска,...
2020-10-06
Дојде време  Р. да тргне во училиште. И ние се радувавме со него и со неговите родители. Тие се дел од приказните кои Црвениот  крст...
2020-10-06
И оваа година поддршка за Скопски маратон реку обезбедување на настанот со екипи за укажување на прва помош. Повеќе од 30 волонтери, професионалци, лекари и...
2020-10-05
Во рамките на социјалниот сервис „Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови” по повод одбележување на Светкиот ден на...
2020-09-30
Црвен крст на град Скопје, Светскиот ден на старите лица 1ви октомври, ќе го одбележи преку социјалниот сервис ,,Дневен центар за стари лица и центар...
2020-09-28
Црвениот крст на град Скопје во рамки на акредитираната програма „Негувател/ка за помош и нега на стари лица и лица со попреченост“ на 21 септември...
2020-09-24
Водени од идентификуваната потреба за дополнителна помош и поддршка во услови кога се неопходни болнички усуги, како и дополнителна помош за блиски на пациентите, Црвен...
2020-09-21
Според традиционалниот календар на Црвениот крст на РСМ,  секоја година од 21 до 27 септември се одбележува “Недела на промоција на хумани вредности”. Целта на...
2020-09-14
Како дел од поддршката добиена од КАМ маркет, чија цел е помош на ранливи категории население во справување со Ковид 19, тимовите на Црвен крст...
2020-09-14
Црвен крст на град Скопје и Општинските организации на Црвен крст на територија на град Скопје со координирани активности го одбележуваат Светскиот ден на Првата...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.