Пребарувај по датум:

Архива од Г година

2020-09-11
Низ изминативе дванаесет години, преку заедничката иницијатива за оддржување на крводарителска акција со Амбасадата на САД во Скопје а во соработка со Институтот за трасфузиона...
2020-08-31
На 31 август, мобилните тимови на Црвен крст на град Скопје со поддршка на градот Скопје, дистрибуираа 1.200 шишиња вода за граѓаните затекнати на улиците,...
2020-08-27
Во периодот од 24.08.2020 до 26.08.2020 во тренинг ценарот ,,Солферино’’ во Струга беше реализиран семинар за здраво стареење наменет за волонтерите од клубот на млади...
2020-08-26
Црвен крст на град Скопје со поддршка на Швајцарскиот Црвен крст започна со активности за рано закрепнување од КОВИД-19 за лица во трето доба. Активностите...
2020-08-13
Врз основа на верификација на посебната програма за Негувател/ка за помош и нега на стари лица и лица со попреченост, Црвен крст на Република Северна...
2020-08-12
Црвениот крст на град Скопје, во соработка со Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата (РСБСП), Министерството за внатрешни работи на РСМ и Мотоциклистичката...
2020-08-06
Со поддршка на Група 484 и Норвешка амбасада во Белград, со врши дистрибуција на храна и на хигиенски сетови за ирегуларните мигранти и мигранти. Целта...
2020-07-31
Во изминатите три дена, мобилните тимови на Црвен крст на град Скопје со поддршка на градот Скопје, дистрибуираа 1.200 литри вода за граѓаните затекнати на...
2020-07-31
Преку социјалниот сервис ,,Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови“ Црвен крст на град Скопје подели 25 пакети храна...
2020-07-28
Црвениот крст на град Скопје во периодот од ноември 2019 до јуни 2020 спроведуваше скрининг за детектирање на симптоми на деменција, наменет за лица над...
2020-07-27
Вонредната состојба предизвикана од Ковид-19, е исклучително тешка за сите граѓани, а особено за лицата бегалци од Косово и лица без документи, кои и понатаму...
2020-07-27
На 24 јули, како дел од активностите за одбележување на 26 јули реализирана беше активност - поставување на изложба на фотографии од наградуваниот авторот Виктор...
2020-07-27
Во пресрет на 26 јули- Ден на солидарност, реализирана беше традиционалната крводарителската акција.  Истата се реализираше на 24 јули во ДХО „Даре Џамбаз“.  Покрај Црвен...
2020-07-20
На 19 јули (недела) во организација на Трекс се оддржа третиот планински матарон на Водно но за прв пат во ноќни услови. 42 километарската трка...
2020-07-16
Група 484 и Норвешката Амбасада од Белград во периодот јули-септември 2020 година, ќе го поддржат Црвен крст на град Скопје за спроведување на активности за...
2020-07-13
Долгогодишна соработката со нашите партнери и пријатели  од Француска амбасада во Скопје, продолжува и за време на кризата предизвикана од вирусот ковид-19. По повод одбележување...
2020-07-13
Sinisa Zukik кој во изминатите неколку месеци е дел од Мобилните тимови на Црвениот крст. Секојдневно е вклучен во набавка и носење на лекарства за старите...
2020-06-30
Во текот на месец јуни 2020 година, реализирана беше хуманитарната акција на Црвениот крст на град Скопје и Pekabesko a.d.Пекабеско-Скопје наменета за помош на ранливи семејства...
2020-06-25
Кога си студент и кога ќе добиеш домашна платежна картичка и кога ќе си речеш, дома сум, со родителите сум, имам се што ми треба,...
2020-06-19
Почитувани крводарители, Ве известуваме дека од понеделник (22 јуни), Дневниот центар за дарување крв на Црвен крст на град Скопје, ќе работи со променето работно...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.