Пребарувај по датум:
2020-07-27

„За Скопје со љубов“- Традиционална крводарителска акција

Во пресрет на 26 јули- Ден на солидарност, реализирана беше традиционалната крводарителската акција.  Истата се реализираше на 24 јули во ДХО „Даре Џамбаз“.  Покрај Црвен крст на град Скопје, во  организација на  крводарителската акција се вклучи Општинската организација на Црвен крст Кисела Вода, во соработка со Институтот за трансфузиона медицина. На акцијата, од 106 потенцијални дарители, крв даруваа 88 хумани граѓани. Во текот на целата крводарителска акција, запазени беа мерките за заштита и самозаштита од Ковид 19 на сите дарители , волонтери како и персоналот на ИТМ. Оваа крводарителска акција е веќе препознатливо обележје во нашиот град, истата е посетена од голем број граѓани и медиуми преку кои ја сензитизивираме пошироката јавност за потребата од континуирано дарување крв, градење на солидарност и хуманост.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.