Пребарувај по датум:
2020-09-11

Сеќавање на 11 септември

Низ изминативе дванаесет години, преку заедничката иницијатива за оддржување на крводарителска акција со Амбасадата на САД во Скопје а во соработка со Институтот за трасфузиона медицина, станавме препознатливи во заедницата како еден позитивен пример за индивидуална и општествена одговорност.

Почетоците на оваа соработка беа во 2009 година, поврзани со американскиот национален ден за служба и сеќавање на жртвите од 11 септември.

Ова година заради ковид19, крводарителската акцијата се случува во ДХО ” Даре Џамбаз” на која и амбасадорката на САД во Скопје г-ѓа Кејт Брнс и нејзиниот сопруг даруваа крв.
Изјава за медиуми беше дадена од страна на секретарот на Црвен крст на град Скопје г-ѓа Сузана Тунева Пауновска и американската амбасадорка во Скопје г-ѓа Кејт Брнс преку која заеднички упатија апел за хуманост, солидарност и меѓусебна поддршка особено во овој период.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.