Пребарувај по датум:
2020-07-13

Запознајте го…

Sinisa Zukik кој во изминатите неколку месеци е дел од Мобилните тимови на Црвениот крст. Секојдневно е вклучен во набавка и носење на лекарства за старите лица во нивните домови, купување на храна за лица во изолација и самоизолација заради ковид-19, пакување на пакети обезбедени од донатори, дистрибуција на истите за лицата во социјален ризик и многу други нешта.

Синиша е волонтер во Клубот на млади на Црвен крст на град Скопје и вели дека во периодот најмногу му недостигаат музичките работилници кои ги реализираа за и со штитениците од Дневниот центар за деца со церебрална парализа. Тој студира музика и кога и да го сретнете, тој е распеан, насмеан и ведар.
Има 21 година, а веќе 6 години искуство во Црвениот крст.
За него, да се биде дел од нашата организација значи да се биде волонтер секаде и секогаш кога има потреба од помош.
Горди сме што тој е дел од нашата организација.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.