Пребарувај по датум:
2020-08-06

Со поддршка на Група 484 и Норвешка амбасада во Белград…

Со поддршка на Група 484 и Норвешка амбасада во Белград...

Со поддршка на Група 484 и Норвешка амбасада во Белград, со врши дистрибуција на храна и на хигиенски сетови за ирегуларните мигранти и мигранти. Целта на програмата е да им се намалат страдањата за време на нивното движења но и да добијаат поддршка, совети и прва помош сетови со кои можат да го заштитат своето здравје за време на пандемијата-ковид19.

Со поддршката опфатен е кумановскиот регион со селата Лојане, Ваксинце, Липково и транзитниот центар Табановце.

Заедно можеме повеќе.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.