Пребарувај по датум:
2020-08-12

Мотодефиле и симулациска вежба

Црвениот крст на град Скопје, во соработка со Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата (РСБСП), Министерството за внатрешни работи на РСМ и Мотоциклистичката федерација, организираа јавен настан – мотодефиле и симулациона вежба на сообраќајна незгода со повреден мотоциклист. Истата беше реализирана во централното градско подрачје- „ Порта Македонија“ и предизвика внимание кај голем број минувачи.

Мотодефиле и симулациска вежба

Вежбата беше организирана со цел подигање на свеста на учесниците во сообраќајот за поголема безбедност на мотоциклистите како едни од учесниците во сообраќајот.

На вежбата зедоа учество 6 волонтери кои прикажаа санирање на типични повреди од сообраќајни незгоди кај мотоциклисти.

Мотодефиле и симулациска вежба

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.