Пребарувај по датум:
2020-08-13

КОНКУРС за обука за Негувател/ка за помош и нега на стари лица и лица со попреченост

Врз основа на верификација на посебната програма за Негувател/ка за помош и нега на стари лица и лица со попреченост, Црвен крст на Република Северна Македонија – Црвен крст на град Скопје распишува:

КОНКУРС

за обука за Негувател/ка за помош и нега на стари лица и лица со попреченост

Се повикуваат сите заинтересирани лица кои сакаат да посетуваат обука и да се стекнат со верификуван сертификат да аплицираат во периодот од 17.08.2020 до 31.08.2020 година.

Кандидатите треба да ги исполнуваат следните услови:

  • Да се државјани на Р. С. Македонија;
  • Да имаат над 18 години;
  • Да имаат општа психо-физичка способност за работа;
  • Да имаат завршено минимум основно образование;
  • Да бидат мотивирани за работа со стари и немоќни лица, и лица со попреченост;
  • Да бидат мотивирани по обуката да бидат вклучени во сервисот за нега во домашни услови при Црвен крст на град Скопје – Нега Центар.

Напомена: Обуката за Негувател/ка за помош и нега на стари лица и лица со попреченост е сертифицирана
Заинтересираните кандидати можат да се пријават на е-маил:skopje.negacentar@redcross.org.mk ; тел. 070 352 246 .
Секој заинтересиран кандидат ќе биде повикан на индивидуално интервју.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.