Пребарувај по датум:
2020-10-20

Дружење во Зоолошка градина

Корисниците од Дневниот центар за лица со интелектуална попреченост над 18 години ,,Пролет” и центарот за церебрална парализа со волонтерите од Клуб на млади при Црвен крст на град Скопје, поминаа прекрасно попладне во Зоолошката градина. Baby Zoo е новото катче во Зоолошката градина кое за секое дете дури и возрасен претставува посебно доживување заради можноста да се хранат животните и да се има поблизок контакт со истите. Корисниците на центрите заедно со волонтерите уживаа во прошетката и одлично се забавуваа. За време на активноста беа запазени сите мерки за заштита од ковид-19.

Преку проект поддржан од Комерцијална банка, волонтерите на Црвен крст на град Скопје реализираат најразлични активности во насока на социјализација на корисниците од двата дневни центри но и подигнување на јавната свест за прифаќање на лицата со посебни потреби.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.