Пребарувај по датум:
2020-12-03

Предновогодишно изненадување

Зоолошка градина – Скопје е местото од кое корисниците од Центарот за церебрална парализа, Центарот за лица соинтелектуална попреченост ,,Пролет “ заедно со волонтерите на Црвен крст на град Скопје имаат најубави спомени. Сеорганизираат прошетки, хранат животни, реализираат креативни и музички работилници, а неретко и одбележуваатнекој важен датум. Овој пат, вработените во Зоолошка градина Скопје.

на своите пријатели – корисници на двата дневни центри им подготвија предновогодишно изненадување, новогодишни пакетчиња. На настанот присуствуваше и градоначалникот на Град Скопје г. Петре Шилегов кој гипоздрави сите нив. Радоста беше голема, а сите ние се надеваме дека и понатаму ќе имаме успешна соработка и ќеуживаме во интересните нешта кои ги нуди Зоолошката градина.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.