Пребарувај по датум:
2020-12-05

Дневен Центар за лица со интелектуална попреченост над 18 години “Пролет” слави прв роденден

Црвен крст на град Скопје во соработка со Општина Центар минатата година го отвори првиот Дневен Центар за лица со интелектуална попреченост над 18 години на територија на Општина Центар. Дневниот центар преку организирање на креативни едукации и работилници има за цел социјализација и интеграција на лицата со интелектуална попреченост во општеството, заедно со волонтерите од клуб на млади на Црвен крст на град Скопје и волонтерите од ООЦК Центар.

Првиот роденден на Дневниот центар, го прославивме со доделување подароци со поддршка од нашите донатори, за сите корисници кои ги користат услугите на Дневниот центар, направивме мало одбележување, кое за нас и за нашите корисници многу значи. Нивната насмевка и нивната среќа прави да заборавиме на се.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.