Пребарувај по датум:
2020-12-09

Одбележување на светскиот ден на лица со попреченост

Одбележување на светскиот ден на лица со попреченост

Волонтерите од оддел млади при Црвен крст на град Скопје ги посетија корисниците од дневните центри за церебрална парализа и центарот за лица со интелектуална попреченост ,, Пролет “ и заедно го одбележаа светскиот ден на лица со попреченост. Најчесто за овој ден се организира голема забава во некое  актуелно место во градот но годинава заради пандемијата и заштита на корисниците одбележувањето беше поскромно. Сепак не изостанаа убавата песна , насмевките и прегратките. Големата торта се замени со вкусни колачиња , а дополнително слатко  изненадување подготви и слаткарница Kremisimo.

Активноста е дел од проектот за поддршка и социјализација на лица со попреченост поддржан од Комерцијална банка.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.