Пребарувај по датум:

Архива од Г година

2008-09-06
Од 19-23 август се оддржа прв меѓународен ЦКА ПХВ летен камп во Струга. Летниот камп претставува круна на десетогодишна програма која Црвен крст на град...
2008-08-06
Како дел од активностите по повод 26 јули е и донацијата на 2 клима уреди, телевизор и ДВД во Заводот на деца и млади со...
2008-08-06
По повод 45 години од катастрофалниот земјотрес во Скопје Црвениот крст на град Скопје организираше изложба.  Истата се реализираше во рамките на активностите на градот...
2008-07-26
Црвениот крст на Скопје навреме ги направи сите подготовки за дејствување при високи температури.  Мобилните екипи на Црвениот крст на град Скопје беа присутни по улиците...
2008-07-26
Црвениот крст на град Скопје посебно внимание посветува на оспособеноста на организацијата за дејствување при катастрофи. Во таа смисла покрај редовните активности, минатата година покрена...
2008-07-03
Од 21 до 29.06.2008година во Лаубег, Австрија се одржа меѓународен ERU тренинг семинар организиран од страна на Австрискиот Црвен Крст, на кој учество земаа и...
2008-06-26
Дечињата од  детската градинка Росица, група Детелинка, во месец јуни организираа собирна акција на детска облека која сакаа да ја донираат на деца од социјално...
2008-06-26
Црвениот крст на град Скопје, во соработка со НВО Без граници, Интернационалните училишта Нова, на 19.06.2008 год. учествуваше на креативната работилница за накит во просториите...
2008-06-26
В периодот до 16-22.06.2008 год . Црвен крст на град Скопје организираше обука за 17 спасители на вода. Истата беше спроведена на базенот Младост Карпош,...
2008-06-13
На Јахорина, Босна и Хецеговина од 4 до 7 јуни беше одржана пилот финална ЦКА-ПХВ работилница. На истата беа присутни 25 младинци од 7 ООЦК...
2008-06-13
Црвениот Крст на град Скопје, во соработка со Дормео, обезбеди  душеци за спиење за Институтот за белодробни заболувања кај децата- Козле. Душеците се изработени од...
2008-06-09
На 10.06.2008 во свечената сала на средното училиште Раде Јовчевски-Корчагин се одржа хуманитарна забава организирана од страна на клубот на млади на Црвениот крст на...
2008-06-06
Во рамки на акцијата За посреќно детство на 7 јуни (сабота) 2008, во спортската сала на ОУ 11 Октомври  , се одржа пинг- понг турнир...
2008-05-29
Министерството за одбрана на Република Македонија во Криволак од 18 до 23 мај 2008 год организираше Меѓународна вежба за Помош во катастрофа и Хуманитарна помош...
2008-05-29
Мали проекти изработени во раките на програмата Црвен крст во акција-Промоција на хумани вредности се за добробит на заедницата. Тоа се проекти кои во себе...
2008-05-20
И како полека одминува месецот Мај, така зад нас полека оставаме уште еден, единаесетиот успешен циклус на проектот Црвен крст во акција-Промоција на хумани вредности....
2008-05-20
Црвен крст на град Скопје се вклучи во манифестација Скопскиот маратонот кој се организира  на 11 мај 2008 година. Беа поставени шатори на плоштадот Македонија...
2008-05-20
Во рамките на проектот Придружи ни се биди пријател на химаноста кој за цел има привлекување и задржување на младите волонтери во редовите на организацијата ...
2008-05-09
По повод 8 мај-Светскиот ден на Црвениот крст и Црвената полумесечина, Црвен крст на град Скопје, се вклучи во глобалното одбележување на овој значаен датум....
2008-05-09
Црвениот крст на Република Македонија во соработка со Австрискиот Црвен крст од 1 до 8 мај организираше регионален  тренинг- курс за вода и санитација во...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.