Пребарувај по датум:
2008-06-09

Хуманитарна забава во Р.Ј. Корчагин

На 10.06.2008 во свечената сала на средното училиште Раде Јовчевски-Корчагин се одржа хуманитарна забава организирана од страна на клубот на млади на Црвениот крст на град Скопје.

На концертот учество земаа големи музички имиња како Ноне, Елена Петреска, Андријана Јаневска, Бени, Дани и неколку бенда од Корчагин. На забавата присуствуваа ученици од  училиштето кои со секоја купена карта донираа средства за потребите на децата со оштетен вид. Неизбежно е да се спомене  дека на забавата присуствуваа  децата од државното училиште за рехабилитација на деца со оштетен вид “Димитат Влахов” од Скопје кои вистински уживаа во програмата и веселбата која им ја приредија младите и естрадните ѕвезди. Забавата траеше речиси два часа, а сите пари кои беа собрани од неа ќе бидат искористени за потребите на училиштето за рехабилитација на деца со оштетен вид “Димитар Влахов” од Скопје.

 

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.