Пребарувај по датум:

Новости

2008-11-28
Црвен крст на Општинска Организација Чаир и Црвен крст на Општинска Организација на Гази баба во употреба ги пуштија новите простории за работа. Истите се...
2008-11-28
На покана на Горската спасителна служба на Р. Хрватска, четири члена екипа од тимот за спасување на планина на Единица за одговор при катастрофи на ...
2008-11-23
Црвениот крст на град Скопје традиционално се вклучува во одбележување на неделата за грижа на старите лица( 17-23.11)  со цел покажување грижа и почит кон...
2008-11-15
По повод 13 Ноември, денот на ослободување на Скопје, во просториите на кино Милениум во Градски трговски центар беше спроведена традиционалната крводарителска акција, во периодот...
2008-11-15
Во Националната галерија на Македонија-Мала станица во периодот од 10 до 24 ноември е поставена изложба составена од делата на осмата ликовна колонија организирана под...
2008-11-15
Во текот на 13 и 14 ноември се вршеше бесплатен преглед на мерење на шеќер во крвта на десет локации на територија на град Скопје,...
2008-11-04
Оваа година ЦКА-ПХВ повторно ја шири својата мрежа низ сите ООЦК мобилизирајки ги младите луѓе и правејки ги свесни за моќта која ја имаат во...
2008-10-19
На ден 11 Октоври, Клубот на млади на Црвен крст на град Скопје, организираШе едноднева екскурзија на Водно за децата од Детско СОС село. На...
2008-10-19
Црвениот крст на град Скопје во соработка со 5-те ООЦК на територија на наШиот град традиционално се вклучува во одбележувањето на 16 Октомври, ден на...
2008-10-06
Црвениот крст на град Скопје- клуб на млади, оваа година ја започнуваат имплементацијата на проектот за Промовирање на еднаквост кај младите преку едукација за надминување...
2008-10-06
Соработката со организацијата Животна искра и оваа година ја продолжуваме со активности насочени во сферата на превентива и подигање на свеста за канцерот, едно од...
2008-10-06
На 1 септември 2008 год ( среда) од 17:00 до 20:00 часот, Црвениот крст на град Скопје беше дел од манифестацијата “фестивалот на реката” организиран...
2008-09-27
По повод денот на независноста на Република Македонија, по покана на Планинарското друштво Кораб, тимот за спасување на планина на ЕОК на ЦКРМ учествуваше во...
2008-09-15
Традицијата за одржување на ликовни колонии во организација на Црвен крст на град Скопје и оваа година го продолжи својот континуитет. Во периодот од 25.08...
2008-09-06
Од 19-23 август се оддржа прв меѓународен ЦКА ПХВ летен камп во Струга. Летниот камп претставува круна на десетогодишна програма која Црвен крст на град...
2008-08-06
По повод 45 години од катастрофалниот земјотрес во Скопје Црвениот крст на град Скопје организираше изложба.  Истата се реализираше во рамките на активностите на градот...
2008-08-06
Како дел од активностите по повод 26 јули е и донацијата на 2 клима уреди, телевизор и ДВД во Заводот на деца и млади со...
2008-07-26
Црвениот крст на град Скопје посебно внимание посветува на оспособеноста на организацијата за дејствување при катастрофи. Во таа смисла покрај редовните активности, минатата година покрена...
2008-07-26
Црвениот крст на Скопје навреме ги направи сите подготовки за дејствување при високи температури.  Мобилните екипи на Црвениот крст на град Скопје беа присутни по улиците...
2008-07-03
Од 21 до 29.06.2008година во Лаубег, Австрија се одржа меѓународен ERU тренинг семинар организиран од страна на Австрискиот Црвен Крст, на кој учество земаа и...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.