Пребарувај по датум:

Новости

2010-04-21
По повод 65 годишно постоење од Црвен крст на Р.Македонија се организираше свечена академија под покровителство на Претседателот на Р.Македонија г.Ѓорѓи Иванов. Црвен крст на...
2010-04-15
Од 09-11 април ЦКА ПХВ тимот оддржа подготвителна работилница во Струга со цел прегледување и оценување на проектите сработени од младите кои беа дел од...
2010-04-08
По повод одбележување на денот на шегата 1-ви април Клубот на млади при Црвен крст на град Скопје организираше хуманитарна забава во клубот Еџпириенце. На...
2010-03-25
По повод одбележувањето на 65 годишнината од Црвен крст на Р.Македонија на 17 март 2010 година, Црвен крст на град Скопје ја мобилизираше младината на...
2010-03-09
Идејата на кампањата Мојот позитивен пример е на одредени датуми во РЗТ медиумски познати личности да бидат „домаќини” на крводарителските акции. Доколку сакаат и со...
2010-03-09
(Неделата на борба против срцево садови заболувања 21-28.02.2010) Црвен крст на град Скопје традиционално ја продолжува соработката со Кардиохирургија Филип Втори и со низа активности...
2010-03-09
Клубот на млади при Црвен крст на град Скопје годинава по вторпат го реализираше хуманитарниот концерт под наслов Љубовни ноти 2. Концертот се одржа во...
2010-03-09
По повод Неделата за борба против ракот од 1-ви до 8-ми март , традиционално како и секоја година Црвен крст на град Скопје во соработка...
2010-02-26
Црвен крст на град Скопје во соработка со Германскиот Црвен крст во периодот  2009/2010  реализираа проект  “Клуб на млади за едукација и превенција”. Клубовите беа...
2010-02-12
По повод верскиот празник Водици, 30 волонтери од тимовите за спасување на вода, спасување на планина, вода и санитација, медицинскиот тим како и тимот за...
2010-02-12
3-ти февруари, 2010 година, Скопје, сала Даре Џамбаз Одржана отворена трибина по повод Светскиот Ден на Ракот Центарот за здрав живот „САМОСВЕСТ“, со поддршка на...
2010-02-12
Црвен крст на град Скопје, ЦКА-ПХВ канцеларија се претстави во едукативна деца за деца и млади Трчај Петко. Во шеесетминутната емисија се обидовме да им...
2010-01-15
  После успешно завршената акција во соработка со Рамсторе Малл, Клубот на млади при Црвен крст на град Скопје со собраните средства од акцијата изработи...
2010-01-14
  Волшебната елка на желби во ТЦ Рамстор ги исполни сите новогодишни желби на децата сместени во згрижувачки семејства на територија на град Скопје. По...
2008-12-21
Клубот на пензионерите „Јане Сандански” Аеродром се почесто е место на средби на пензионерите со најразлични содржини од кои во прв ред се културно-забавните, литературни...
2008-12-21
Црвен крст на град Скопје,  традиционално,  во рамките на теренска настава по предметот Социјална медицина спроведува дисеминациска обука на студентите од Медицински и Стоматолошки факултет....
2008-12-07
Црвениот крст на град Скопје во соработка со општинските организации во Скопје постојано се грижи за оспособување и  кадровско и организационо јакнење на општинските тимови...
2008-12-02
Како втора фаза од реализација на проектот И покрај се можеме, младите од клубот одржаа креативни работилници во неколку институции, со најразлични материјали, техники прилагодени...
2008-12-02
Оваа година Црвен крст на град Скопје, со поддршка на високиот комесаријат за бегалци во РМ (УНХЦР) Скопје, на 1 Декември традиционално се вклучи во...
2008-12-02
Одделот за млади на Црвен крст на град Скопје, во рамките на своите традиционални хуманитарни активности организира дружење со деца од социјално загрозени семејства, ранливи...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.