Пребарувај по датум:

Новости

2021-04-20
Почнувајќи во месец април, Црвен крст на град Скопје започнува со нови активности за поддршка на населението за превенција од КОВИД-19. Во таа насока, нова...
2021-04-19
На 15.04.2021 се оддржа тринаесетата ЦКА-ПХВ онлајн работилница со наслов „Вовед и парадигми во психологијата “. Истата беше реализирана од ПХВ инструкторот Мухамед Вели. Преку...
2021-04-14
Црвен крст на град Скопје во соработка со ЈУ Меѓуопштински центар за социјална работа и Рамстор Мол по шести пат ја организира активноста Волшебно велигденско...
2021-04-05
Црвен крст на град Скопје заедно со 5-те ООЦК на територија на град Скопје, продолжува со континуираните активности за борба против КОВИД-19, овој пат давајќи...
2021-04-05
На 31 март, Црвениот крст на град Скопје организираше еднодневна обука по прва помош за потребите на Тимот за интервенции од Џонсон Мети – Скопје....
2021-04-02
На 01.04.2021 се оддржа единаесетата ЦКА-ПХВ онлајн работилница со наслов „Еко Прва Помош“. Истата беше реализирана од ПХВ инструкторот Симон Андов. Учествуваа 170 учесници, волонтери...
2021-03-30
На 27.03.2021 во организација на Трекс се оддржа четвртиот планински матарон. Во 42 километарската трка, од падините на Водно до Матка и назад, учествуваа повеќе...
2021-03-26
На 25.03.2021 се оддржа десетата ЦКА-ПХВ онлајн работилница со наслов „Драмата како начин на револуционерен израз во уметноста“. Истата беше реализирана од ПХВ инструкторот Валентина...
2021-03-26
Црвениот крст на Република Северна Македонија во рамките на проектот ,, Развојна деловни услуги за интегрирана грижа и поддршка во ЦКРСМ’’- проект поддржан одделовно партнерство...
2021-03-24
Во месец февруари, социјално претпријатие на Црвен крст на град Скопје- “Копче”склучи договор за партнерство со Здружение на граѓаниза заштита на животната средина и просторно...
2021-03-19
Во рамките на проектот "Промоција на хигиена и контрола и заштита од COVID19" вотекот на месец март, беа спроведени три работилници и тоа во СУГСГ...
2021-03-19
На 18.03.2021 се оддржа официјално деветата ЦКА-ПХВ онлајн работилница со наслов „Значење и настанување на човекови права (врсничко насилство) “. Учествуваа 165 учесници, волонтери од...
2021-03-16
На иницијатива на професорот Никола Ефтимов од Академија за моден дизајн започнавме соработка , односно хуманитарна акција за донација на облека која започна во јануари...
2021-03-15
Волонтерите на Црвен крст на град Скопје продолжуваат со континуирана логистичка и административна поддршка во процесот на имунизација на медицинскиот персонал.  Една група на волонтери...
2021-03-12
На 11.03.2021 се оддржа осма ЦКА-ПХВ онлајн работилница со наслов „ Дигитална комуникација и комуникација на социјални мрежи “. Истата беше реализирана од ПХВ инструкторот @Vjosa...
2021-03-10
Во просториите на Центарот за крводарителство на Црвен крст, крв даруваа 4  лица- баратели на азил во РСМ кои престојуваат во прифатниот центар Визбегово. Нивниот...
2021-03-09
Денес (09 март), свечено се отвори новиот Центар за прва помош на Црвен крст. Тој претставува концентрирана форма за едукации и обуки на територија на...
2021-03-09
Од 1-8 март Црвен крст на град Скопје традиционално ја одбележи неделата за борба против ракот. Најпрво во х. Мериот се реализираше концертот Љубовни ноти...
2021-03-08
Во рамките на социјалниот сервис “Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови” при Црвен крст на град Скопје на...
2021-03-05
На 4 март се одржа седмата ЦКА-ПХВ онлајн работилница со наслов „Работилница за анксиозност“. Истата беше реализирана од ПХВ инструкторот Валдете Адили. Преку работилницата учесниците се...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.