Пребарувај по датум:

Новости

2023-12-06
Во сабота, 02 декември се оддржа подготвителна работилница за ПХВ инструктори во рамките на програма Црвен крст во акција-Промоција на хумани вредности. Целта на работилницата...
2023-12-04
Црвен крст на град Скопје ја продолжува заедничката соработка со Државна лотарија . Веруваме дека со нивната поддршка и донацијата од 1 000 000  денари ...
2023-12-04
Како и секоја година така и оваа традиционално Црвен крст на град Скопје со низа активности ја одбележа „Неделата на грижа за стари лица” преку...
2023-11-21
Во детското катче на Црвен крст на град Скопје, каде организираме активности со лицата од Украина со престој во РСМ, нашите соработници од Institute-македонски бренд...
2023-11-15
На 08.11 и 09.11.2023 г. во Сараево, Босна и Херцеговина се оддржа регионална конференција на тема “ Црвен крст во заедницата – Солидарност и заедништво...
2023-11-14
Во периодот од 08 до 12 ноември, делегација на Црвен крст на град Скопје беше во посета на Црвен крст Телемарк- Норвешка. Делегацијата беше составена...
2023-11-14
На 10 ноември, во х.Мериот, Скопје се одржа работилница за промоција на националната платформа/ дата база на волонтери. На истата учествуваа координаторите на млади на...
2023-11-03
Во период од 26-29 октомври 2023 г., на покана на Австриски Црвен крст, во рамки на нивната национална симулациска вежба „Uhudler 2023“, во својство на...
2023-10-31
Црвен крст на град Скопје организираше интерактивна камапња во East Gate Mall, за сензитивизација на населнието и сузбивање на ксенофобија кон мигрантите и лицата во...
2023-10-30
Во период од 16 до 19 октомври во едукативниот центар ,,Солферино” во Струга корисниците од дневните центри за стари лица учествуваа на работилници од страна...
2023-10-24
Компанијата А1 со порака ЗА ПОДОБАР свет ги поттикна своите вработени да се вклучат во волонтерски активности на Црвениот крст на град Скопје и успешно...
2023-10-20
Во рамки на социјалниот сервис ,,Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови’’при Црвен крст на град Скопје се одбележа...
2023-10-10
Во рамки на одбележување на ЦКА ПХВ неделата и според дадените насоки Црвен крст на град Скопје реализираше работилница на тема булинг и превенција од...
2023-10-03
Традиционално како и секоја година социјалниот сервис „Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови” при Црвен крст на град...
2023-10-02
Црвен крст на град Скопје беше дел од програмата Week Without Walls на Меѓународното училиште НОВА. Во период од два дена, повеќе од 70 ученици...
2023-10-02
Во соработка со општина Ѓорче Петров, сите болни, немоќни, лица со попреченост или социјално загрозени лица може се уште бесплатно да бидат транспортирани до здравствените...
2023-09-26
Од 22 до 24 септември 2023 година во тренинг центарот на „Солферино“ – Струга се одржа работилница за корисниците од Дневниот центар за лица со...
2023-09-22
Од 17 - 21 септември во Струга, Црвен крст на град Скопје организираше Меѓународна школа за миграции.  На школата учество земаа претставници од Националните Друштва...
2023-09-20
Секоја година од 21 до 27 септември се одбележува ПХВ неделата која има за цел промоција на мир, толеранција, соживот и ненесилство. Оваа година ќе...
2023-09-19
По повод 20 септември- Ден на пензионерите на Македонија, Сојузот на здруженија на пензионери додели плакета за хуманост на Црвен крст на РСМ. Плакетата е...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.