Пребарувај по датум:

Новости

2023-10-20
Во рамки на социјалниот сервис ,,Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови’’при Црвен крст на град Скопје се одбележа...
2023-10-10
Во рамки на одбележување на ЦКА ПХВ неделата и според дадените насоки Црвен крст на град Скопје реализираше работилница на тема булинг и превенција од...
2023-10-03
Традиционално како и секоја година социјалниот сервис „Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови” при Црвен крст на град...
2023-10-02
Црвен крст на град Скопје беше дел од програмата Week Without Walls на Меѓународното училиште НОВА. Во период од два дена, повеќе од 70 ученици...
2023-10-02
Во соработка со општина Ѓорче Петров, сите болни, немоќни, лица со попреченост или социјално загрозени лица може се уште бесплатно да бидат транспортирани до здравствените...
2023-09-26
Од 22 до 24 септември 2023 година во тренинг центарот на „Солферино“ – Струга се одржа работилница за корисниците од Дневниот центар за лица со...
2023-09-22
Од 17 - 21 септември во Струга, Црвен крст на град Скопје организираше Меѓународна школа за миграции.  На школата учество земаа претставници од Националните Друштва...
2023-09-20
Секоја година од 21 до 27 септември се одбележува ПХВ неделата која има за цел промоција на мир, толеранција, соживот и ненесилство. Оваа година ќе...
2023-09-19
По повод 20 септември- Ден на пензионерите на Македонија, Сојузот на здруженија на пензионери додели плакета за хуманост на Црвен крст на РСМ. Плакетата е...
2023-09-18
Секоја година традиционално ја организираме крводарителската и прехранбено собирната акција во соработка со Американската амбасада во Скопје. Истата има за цел да го одбележи 11...
2023-09-18
Компанијата Сава Осигурување, како општествено одговорна компанија, уште еднаш покажа дека грижата за заедница е нејзин приоритет. По повод јубилејот, 30 години успешно функционирање, таа...
2023-09-09
Во период 04-07.09.2023 година се одбележа Светскиот ден напрвата помош преку обука за прва помош на идните возачи, волонтери од КРИК и медицинскиот персонал од...
2023-09-09
Во рамките на социјалниот сервси „Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови” при Црвен крст на град Скопје, во...
2023-08-31
Во периодот 22-25ти август Црвен крст на Санкт Петерсбур, Русија организираше Летна Школа за Миграции на која учество земаа околу 40 млади слектирани од повеќе...
2023-08-30
Се повикуваат сите заинтересирани лица кои сакаат да посетуваат обука и да се стекнат со верификуван сертификат да аплицираат во периодот од 30.08.2023 до 13.09.2023...
2023-08-14
Минатата недела се оддржа дисеминациска сесија на која присуствуваа нови вработени и волонтери. Целта на едукацијата е добивање на информации за историјатот и потеклото на...
2023-07-28
Црвен крст на град Скопје, во соработка со Жан Митрев Клиника, во периодот од 17-23 јули во х.Солферино,Струга традиционално го реализираа летниот камп за деца...
2023-07-27
Под мотото „За Скопје со љубов“ го одбележавме јубилејот- 60 години од земјотресот кој го погоди Скопје. Настанот беше организиран на 26 Јули на Плоштад...
2023-07-26
Ако си млад/а и мотивиран/а да учиш... Ако твоето поле на интерес се миграции и хуманитарни итности... Своето образование и кариера размислуваш да ги насочиш...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.