Пребарувај по датум:

Новости

2024-02-29
Министерот за труд и социјална политика г. Ѓоко Велковски денеска го посети Пунктот за бездомни лица на Црвен крст на град Скопје. За време на...
2024-02-29
Во соработка со локалното население, мобилните тимови во рамки на Хуманитарно Сервисната Точка - Лојане, спроведоа акција за пошумување со насадени вкупно 250 багреми. Ова...
2024-02-29
Во рамки на “Недела за борба против срцево садови заболувања”, медицинскиот тим на Хуманитарно Сервисната Точка во с. Лојане, за вработениот наставен кадар од подрачното...
2024-02-28
На 27 февруари во рамките на социјалниот сервис „Дневни центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови” се реализираше дисеминација за...
2024-02-13
Овој викенд (09-10 февруари), во Косово, се одржа обука за ПХВ професори- дисеминатори во Косово. Обуката се реализираше како резултат на потпишаниот Меморандум за соработка...
2024-02-06
Услугата посебен превоз, од денес ќе биде достапна и за жителите на Општина Центар. Полнолетните лица што користат ортопедско помагало инвалидски колички, дубаци или одалки...
2024-02-05
Овој викенд (03-04 февруари), во Скопје, се одржа обука за ПХВ дисеминатори. Обучени и мотивирани беа 37 дисеминатори предложени од страна на своите Општински организации...
2024-02-02
На 31 јануари се одржа онлајн состанок за ПХВ ментори за подобро и полесно спроведување на овогодинешниот ПХВ циклус. Вкупно се пријавени 10 ментори, кои...
2024-01-12
На 11.01.2024 во просториите на Центарот за обука при Црвениот крст на град Скопје беше организиран завршен настан за доделување на сертификати на учесниците во...
2023-12-28
,, Волшебната елка на желби “ и оваа година ги исполни сите 173 желби на децата сместени во згрижувачки семејства. Тоа е една од активностите...
2023-12-28
Црвен крст на Република Северна Македонија – Црвен крст  на град Скопје во рамки на програмата ,, Лична асистенција на лица со пореченост,, успешно реализираше...
2023-12-28
Црвен крст на град Скопје со претставници на Центрите за Јавно Здравје и претставници на Здравствен Дом Скопје како и стручни соработници и волонтери на...
2023-12-26
Во пресрет на празниците CocaCola и Црвен крст потпишаа договор за соработка и поддршка на најранливите категории на населние во корелација со McCann. Во тек...
2023-12-22
Заедничко дружење и убави моменти имаа штитениците од Дневниот центар за лица со интелектуална попреченост над 18 г. „Пролет“ и лицата од Украина со престој...
2023-12-21
По потпишување на Меморандум за соработка помеѓу Црвен крст на Република Северна Македонија и Црвен крст Косово, ќе започне имплементирање на програмата Црвен крст во...
2023-12-19
Оддел млади при Црвен крст на град Скопје организираше посета во Cineplexx Skopje за корисниците од дневниот центар за лица со попреченост ,,Пролет”. Во пријатна...
2023-12-18
Црвен крст на град Скопје во соработка со Ramstore Mall - Skopje, Меѓуопштински центар за социјална работа и центарот за поддршка на згрижувачки семејства и...
2023-12-15
Во период од октомври до ноември месец во рамките на социјалниот сервис „Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови”...
2023-12-13
Преку реализација на едуктивни предавања во 10 средни училишта на територија на град Скопје, во соработка со ООЦК на територија на град Скопје, го одбележавме...
2023-12-07
Секоја година го одбележуваме и чествуваме 5 декември, Светскиот ден на волонтерството со активности преку кои го уважуваме трудот и вложеното време на секој еден...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.