Пребарувај по датум:

Архива од Г година

2023-07-27
Под мотото „За Скопје со љубов“ го одбележавме јубилејот- 60 години од земјотресот кој го погоди Скопје. Настанот беше организиран на 26 Јули на Плоштад...
2023-07-26
Ако си млад/а и мотивиран/а да учиш... Ако твоето поле на интерес се миграции и хуманитарни итности... Своето образование и кариера размислуваш да ги насочиш...
2023-07-25
Под мотото „За Скопје со љубов“, ве покануваме заедно да го одбележиме јубилејот-60 години од земјотресот кој го погоди Скопје. Настанот кој ќе го организира...
2023-07-25
Црвен крст на град Скопје, со низа активности, се вклучува во намалување на последиците од топлотните бранови со цел намалување на ранливоста на населението и...
2023-07-14
Следејќи ја динамиката и целите на државниот систем за социјална заштита, а во насока на лиценцирање на даватели на социјални услуги, ЦКГС веќе неколку години...
2023-07-13
Црвен крст на град Скопје,  со низа активности, се вклучуваво намалување на последиците од топлотните бранови со цел намалување на ранливоста на населението и подигањена...
2023-07-13
Црвен крст на град Скопје, во рамки на проектната поддршка од Швајцарски Црвен крст за помош на лицата од Украина, реализираше летен камп. Кампот се...
2023-07-07
Волонтерите на Црвен крст на град Скопје често своето слободно време сакаат да го поминуваат со корисниците од дневниот центар за лица со интелектуална попреченост...
2023-07-06
Центарот за ментално здравје и психо-социјална поддршка при Црвениот крст на 01.07.2023 реализираше обука на тема: Детекција на рани когнитивни промени и деменција. Обуката ја...
2023-07-04
Во период од 24.06-30.06 во х. Солферино, Струга се оддржа летниот камп за активни младинци од Црвен крст на град Скопје и Црвен крст Телемарк,...
2023-06-19
На 19 јуни на платото на Мајка Тереза и улица Македонија во Скопје се оддржа Градскиот натпревар по Прва помош. 15-те најдобри екипи од 5-те...
2023-06-16
Во рамките на ПХВ програмата, на 16 јуни во х.Мериот- Скопје, на Црвен крст Куманово, Кавадарци и Делчево им беше врачена награда за освоено прво...
2023-06-12
Црвениот крст на град Скопје на 09.06.2023 организираше завршен настан за доделување на сертификати на учесниците во обуката за ,,Негувател/ка за помош и нега на...
2023-06-09
На 07 јуни се оддржа редовна дисеминациска сесија. Од оваа година, сесиите се организираат секој 7 во месецот, а по потреба и повеќе пати. На...
2023-06-01
Во рамките на проектот за поддршка на лицата од Украина со привремен престој во РСМ од хуманитарни причини, реализирана беше работилница за лицата ангажирани во...
2023-05-30
Стручниот тим од пунктот за бездомници на Црвен крст на град Скопје за потребите на проектот PREOP кој е поддржан од страна на Австриски Црвен...
2023-05-29
Од 26 до 28 мај во центарот Солферино, Струга се одржа ПХВ подготвителната работилница. 19 инструктори, искусни и долгогодишни волонтери присуствуваа на ПХВ подготвителна работилница....
2023-05-19
На 16 Мај во СРЦ "Сарај" е спроведена еднодневна вежба за спасување на повредени од урнатини. Вежбата е во организација на Дирекција за заштита и...
2023-05-19
Како резултат на долгогодишна соработка со ЦК Нирнберг, делегација од Црвен крст на град Скопје оствари студиска посета во периодот од 09 до 13 Мај....
2023-05-15
Во период од 02-09 мaj 2023г, Црвениот крст на град Скопје- Центар за безбедност на вода успешно организираше курс за спасители на затворени води. Од...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.