Пребарувај по датум:
2023-05-30

Обука за бездомни лица

Стручниот тим од пунктот за бездомници на Црвен крст на град Скопје за потребите на проектот PREOP кој е поддржан од страна на Австриски Црвен крст, оддржа четиридневна работилница во тренинг центарот Солферино, Струга. Темата беше меки вештини и поголема вработеност кај оваа маргинална група на лица. На работилницата присуствуваа претходно селектирани 20 бездомни лица кои се подобни за вработување и се со потребни квалификации и способности за полесно вклучување на пазарот на трудот. Исто така една од сесиите беше и поголема сензитивизација кон сексуално родово базирано насилство.

Заедно сме посилни!

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.