Пребарувај по датум:

Архива од Г година

2024-03-19
На 18 март во просториите на  Центарот за дневен престој за стари лица за активно стареење – Чаир, при Црвен крст на град Скопје се...
2024-03-17
Поддршката за лицата од Украина со престој во РСМ, континуирано продолжува да се реализира и во 2024 година. Во изминатиов период, со поддршка на тимот...
2024-03-17
17 Март, го одбележуваме како ден на основање на Црвен крст на РСМ и ден на крводарителство во РСМ. Црвен крст на град Скопје и...
2024-03-12
Во рамки на социјалниот сервис “Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови” при Црвен крст на град Скопје се...
2024-03-09
Заедно со дел од тимот од Мериот претставници од Црвен крст на град Скопје традиционално ги посетија пациентките на клиниката за Онкологија. Во знак на...
2024-03-08
Традиционалниот концерт Љубовни ноти кој овој пат беше замислен како забава се оддржа по петнаесетти пат во District bar. Голема благодарност упатуваме до Skopje Marriott...
2024-03-07
Црвен крст на град Скопје традиционално ја продолжи соработката со клиниката Жан Митрев и со низа активности се вклучи во одбележувањето на Неделата за борба...
2024-03-07
Во работна посета на Црвен крст на град Скопје, од 29 февруари до 03 март, престојуваше делегација на Црвен крст Телемарт-Норвешка. Целта на посетата беше...
2024-03-07
Социјалниот сервис ,,Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови’’ на 01ви март успешно реализираше уште еден хуманитарен базар во...
2024-02-29
Министерот за труд и социјална политика г. Ѓоко Велковски денеска го посети Пунктот за бездомни лица на Црвен крст на град Скопје. За време на...
2024-02-29
Во соработка со локалното население, мобилните тимови во рамки на Хуманитарно Сервисната Точка - Лојане, спроведоа акција за пошумување со насадени вкупно 250 багреми. Ова...
2024-02-29
Во рамки на “Недела за борба против срцево садови заболувања”, медицинскиот тим на Хуманитарно Сервисната Точка во с. Лојане, за вработениот наставен кадар од подрачното...
2024-02-28
На 27 февруари во рамките на социјалниот сервис „Дневни центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови” се реализираше дисеминација за...
2024-02-13
Овој викенд (09-10 февруари), во Косово, се одржа обука за ПХВ професори- дисеминатори во Косово. Обуката се реализираше како резултат на потпишаниот Меморандум за соработка...
2024-02-06
Услугата посебен превоз, од денес ќе биде достапна и за жителите на Општина Центар. Полнолетните лица што користат ортопедско помагало инвалидски колички, дубаци или одалки...
2024-02-05
Овој викенд (03-04 февруари), во Скопје, се одржа обука за ПХВ дисеминатори. Обучени и мотивирани беа 37 дисеминатори предложени од страна на своите Општински организации...
2024-02-02
На 31 јануари се одржа онлајн состанок за ПХВ ментори за подобро и полесно спроведување на овогодинешниот ПХВ циклус. Вкупно се пријавени 10 ментори, кои...
2024-01-12
На 11.01.2024 во просториите на Центарот за обука при Црвениот крст на град Скопје беше организиран завршен настан за доделување на сертификати на учесниците во...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.