Пребарувај по датум:
2024-04-23

Здружената вежба во регионот

Тројца претставници на ЦКРСМ беа дел од еднонеделна симулациска вежба што се одржа во Тренинг Центарот на Бугарскиот Црвен крст во Лозен, Бугарија.

Целта беше градење на капацитетите на Националните Друштва во регионот за координиран одговор во услови на катастрофа, со акцент на имплементација на алатки од Службата за барање и воспоставување семејни врски и платформата Х – сток.

Насловена како „Див гулаб”, здружената вежба вклучуваше и он – лајн учество на општинските организации кои според сценариото имаа удел во делот информирање и следење на состојбите на терен, со цел навремен и адекватен одговор согласно стандардите за барање финаниска поддршка преку механизмите на Меѓународната Федерација на Црвениот крст и Црвената полумесечнина при евентуална катастрофа од било кој вид.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.