Пребарувај по датум:
2022-09-29

Заеднички успеси!

ПХВ програмата веќе 24 години се имплементира во општинските организации на Црвен крст. Програмата регрутира млади на возраст од 13 до 17 години. Тие преку програмата, односно системот кој е изграден, се мотивирани од својата локална ООЦК, дисеминаторите, менторите и ПХВ инструкторите. Тоа резултира младите да направаат промени во својот живот и да станаат подобри, да и помогнаат на заедницата преку помагање на лица во социјален ризик, уредување на паркови, пошумувања, промоции на култури, обичаи и традиции на разни етнички заедници…и многу други нешта. Млади а толку големи дела!

На резултатите за 2022 горди сме сите!

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.