Пребарувај по датум:
2020-04-07

Задолжителна заштита

Следејќи ги владините препораки за заштита на здравствените лица, Црвен крст на град Скопје од минатата недела за своите ангажирани волонтери на проектот за хуманитарна асистенција на бегалци, лица во движење и ирегуларни мигранти испорача професионална заштитна опрема што се состои од заштитни одела, визири, заштитни маски од моделот N95, но и маски за лицата во ризик со цел постигнување на минимум изложеност и контаминација од корона вирусот.

Мобилните тимови освен задолжителната опрема, редовно дистрибуираат гелови за дезинфекција, како и задолжително дезинфицирање на лицата во ризик, службените простории и лицата ангажирани на проекот за хуманитарна асистенција на северната граница на Република Северна Македонија.

Активностите се реализираат во партнерство со UNHCR-Skopje.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.