Пребарувај по датум:
2019-04-16

Волшебно Велигденско дрво

Волшебно Велигденско дрво

Црвен крст на град Скопје во соработка со Рамстор Мол четврти пат ја организираат акцијата Волшебно велигденско дрво наменета за корисниците од дневниот центар за церебрална парализа – Скопје.

Скромните желби (тренерки , маички, фустанче ) се запишани на наменски изготвени картички во форма на јајце и веќе се закачени на дрво кое е поставено во велигденското катче во трговскиот. Сите хумани граѓани , соработници ги покануваме да се вклучат во акцијата, да купат подарок и да ги израдуваат корисниците за претстојниот празник.

Купените подароци се оставаат на пултот за информации во маркетот Рамстор или пак во просториите на Црвен крст на град Скопје, а доделувањето ќе биде на 25.04.2019 година (четврток) во просториите на трговскиот Рамстор Мол.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.