Пребарувај по датум:
2021-03-16

Успешно завршена хуманитарна акција за донација на облека во соработка со “Академија за моден дизајн”

Успешно завршена хуманитарна акција за донација на облека во соработка со “Академија за моден дизајн”

На иницијатива на професорот Никола Ефтимов од Академија за моден дизајн започнавме соработка , односно хуманитарна акција за донација на облека која започна во јануари каде што во рамки на соработката, во просториите на Школата за дизајн и уметност #Џолев и Уметностите беа поставени две кутии за донации на облека. Собраните донации се донирани во Копче, каде што понатаму се грижиме да ги распределиме донациите онаму каде што е најпотребно.

Задоволство е да се помага, а уште поголемо е задоволството кога го правиме заеднички и со поддршката на наши хумани соработници.

Благодариме на поддршката Џолев и Уметностите

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.