Пребарувај по датум:
2018-03-01

Успешно реализиран хуманитарниот базар „СРЕЌНА БАБА МАРТА”

Успешно реализиран хуманитарниот базар СРЕЌНА БАБА МАРТА во Веро Џамбо. Продадени беа 380 мартинки каде што средтсвата ќе бидат пренаменети за хуманитарни цели односно за социјално загрозени лица во трето доба. Од јануари месец секоја среда во трите дневни центри за стари лица при Црвен крст на град Скопје се имплементираа работилници за плетење. Корисниците од дневните центри за стари лица во изминатиот период плетеа мартинки и по тој повод се организираше хуманитаренот базар. Традиционално на први март се подаруваат мартинки за здраве,среќа и љубов.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.