Пребарувај по датум:
2019-04-16

Учество на делагат од Црвен крст на град Скопје на Меѓународна конференција за интегрирана грижа

Во периодот од 1-3 Април, претставник од Црвен крст на град Скопје беше дел од 19-тата Меѓународна конференција за интегрирана грижа, која се одржа во Сан Себастијан, Шпанија.

Над 1300 делегати од цел свет беа дел од настанот на кој беа споделени искуства и практики од системите за интегрирана грижа. Беа споделени информации од истражувања кои се корисни и за креаторите на политики за интегрирана грижа, но и за истражувачи и имплементатори на активности.

Истовремено, беше реализирана и студиска посета на Центарот за социјална и здравствена грижа во Баскија, кој е сервис на Црвениот крст во Баскија, каде што постојат 3 оддели во кои се сместуваат : лица на кои им е потребна палијативна нега, лица со нарушено однесување, лица со тешки и лесни ментални попречености.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.