Пребарувај по датум:
2024-05-17

Тимот подготвен!

Се релизираше онлине состанок на ПХВ инструктори кои се подготвуваат за прегледување на овогодинешните ПХВ мали проекти. Целта на состанокот беше усогласување и повторување на критерумите за оценување на проектите.

Тимовите се поделени во помали парови и секој проект согласно критериумите ќе биде прегледан од страна на двајца инструктори кои мораат да постигнаат усогласување, а потоа а дел од нив ќе има и пленарно претставување.

За целиот процес да се заврши успешно е предвиден период од две недели, а самото усогласување ќе се случува во Струга од 31 мај до 02 јуни.

По конечното пребројување на малите проекти доставени од страна на ООЦК, во ПХВ канцеларија се пристигнати 168 проекти кои беа менторирани од 12 ментори, а ќе бидат прегледувани од 20 инструктори.

Пред инструкторите е важна работа, позитивна и инспирирачка бидејќи ќе се чита и анализира трудот и ангажманот на младите кои направија толку многу во изминатиот период!

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.