Пребарувај по датум:
2018-02-19

Театар за сите

11 дечиња од Ценатарот за бездомни лица „Чичино село“ беа гости на на претставата Снежната кралица, во Театарот за деца и млади заедно со социјалните патролни работници од Црвен крст на град Скопје.
Билетите беа донација од индивидуален донатор (Васко Цацановски) кој беше вклучен во активностите за изградба на детското игралиште во Чичино Село.
Овозможувањето на децата да бидат дел од вакви настани влијае на нивниот развој. Театарот поттикнува кретивно мислење, комуникацијата, култура и морални вредности. Поради тоа сме среќни што и овие дечиња имаа можност добијат единствено импресивно искуство вредно за паметење.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.