Пребарувај по датум:
2022-09-26

Светскиот ден на Алцхајмеровата болест

По повод Светскиот ден на Алцхајмеровата болест на 21 септември беше ораганизиран настан ,,Алцхајмер матине’’ во организација на Институтот за Алцхајмерова болест и Невронаука на плоштадот Македонија. Деменцијата и Алцхајмерова болест уште се нарекуваат пандемија на 21-от век, а овие активности се од особена важност за подигнување на свесноста кај граѓаните за рана и навремена дијагностика на овој тивок одземач на сеќавањата.

На овој настан Црвениот крст на град Скопје преку делење на информативни флаери ги доближи до граѓаните постоечките сервиси за помош и нега на возрасни граѓани над 65 години, како и услугата за посебен транспорт на возрасни лица и лица со попреченост.

Оваа година, Црвениот крст на град Скопје и Институтот за Алцхајмерова болест и Невронаука склучија меморандум за соработка со цел заедничка поддршка во имплементација на важни активности за лицата кои страдаат од деменција.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.