Пребарувај по датум:
2018-07-11

Свечано доделување на серификати за негуватели за стари и немоќни лица

На 04.07.2018 во просториите на Порта Македонија, Црвениот крст на град Скопје свечено ги додели сертификатите на 16 кандидати кои успешно ја завршија обуката за негуватели на стари и немоќни лица. На настанот присуствуваа поддржувачи, негуватели, соработници, колеги и пријатели, како и претставници на донаторите од Црквата на Исус Христос и светците од подоцнежните дни. На настанот беа пренесени искуствата и динамиката на обуката преку три прекрасни говори на нашите негувателки, а воедно беа соопштени и имињата на шест негуватели кои ќе имаат прилика да го надоградат своето знаење во Баваркиот Црвен крст во Нимберг, во септември.

Оваа програма е поддржана од Шпаркасе банка, Швајцарски ЦК и Црквата на Исус Христос и светците од подоцнежните дни.

Во текот на летниот период сите 16 негуватели ќе реализираат пилот теренски посети кај корисници на кои им е потребна нега и грижа во домашни услови.

 

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.