Пребарувај по датум:
2018-03-01

Стани црвен за еден поинаков месец на љубовта

Црвен крст на град Скопје традиционално ја продолжи соработката со ZAN MITREV CLINIC и со низа активности се вклучи во одбележувањето на Неделата на борба против срцево садови заболувања од 21-28.02.2018 година.

Главна цел на активностите е подигнување на свеста кај пошироката популација за ризиците кои ги носат срцево садовите заболувања, но и превенирање од истите преку здрави животни навики.

Оваа година под мотото Стани Црвен за еден поинаков месец на љубовта , а во рамките на неделата се организираше тричасовна работилница во клиниката на која присуствуваа волонтерите од Клуб на млади . Преу интересни теми Ом-ном-ном-номика: персонализирано здравје и исхрана преку геномика, Најсилните срца имаат најмногу лузни – грижи се за себе!и Движи се право движи се здраво по црвената патека младите имаа можност да добијат информации но и корисни совети за своето здравје и здрави навики. Исто така традиционално се организираше и посета на три семејства чиј член има извршено интервенција во клиниката Жан Митрев за кои Црвен крст на град Скопје донираше пакети со храна и хигиена, а во тек се и бесплатните прегледи за 10 деца кај има потреба од дополнителни лекарски консултации.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.