Пребарувај по датум:
2023-01-05

Спој на традиции и обичаи

Преку спој на традиции и обичаи поврзани со Коледе, Бадник и Божиќ, организирано беше заедничко претпразнично дружење со лицата од Украина со престој во РС Македонија. Тимот на Црвен крст на град Скопје, заедно со волонтерите од Клуб на млади го доближија празникот Божиќ и обичаите поврзани со празнување на истиот во нашата традиција, а лицата од Украина ги презентираа нивните традиционални песни, обичаи и храна поврзана со празникот, обележје за нивната земја.
Поделена беше и погача со паричка како и коледарски подароци преку кои ги прикажавме нашите верувања и обичаи поврзан со празникот.

Во пресрет на Божиќ, заеднички посакавме мир и спокој со порака дека празниците треба да не потсетат да бидеме хумани и солидарни едни кон други и никој да не е заборавен.

Активностите за поддршка на лицата од Украина се спроведуваат преку Црвен крст на град Скопје, во рамки на поддршката од ИФРЦ и Швајцарски Црвен крст.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.