Пребарувај по датум:
2018-04-21

Состанок со поддржувачи и донатори

Состанок со поддржувачи и донатори на програмата за нега на стари и немоќни лица

На ден 18.04.2018, во 11:30 часот во просториите на Црвен крст на Република Македонија беше одржан состанок со соработниците, донаторите и поддржувачите на програмата за обуки за негувател/ки на стари и немоќни лица.

На состанокот беше претставена програмата и динамиката на обуката за новите 16 негуватели на стари и немоќни лица, која се очекува да заврши на почетокот на јули.

Свое излагање имаше Секретарот на Црвен крст на град Скопје, Сузана Тунева Пауновска, како и претставник на Шпаркасе банка, кои се поддржувачи на програмата.

Овој состанок го претставува новиот почеток на уште едно обука за нега на стари и немоќни лица од која очекуваме позитивни искуства, нови пријателства и квалитетна едукација.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.