Пребарувај по датум:
2022-04-05

Соработка со СЕПУГС “ВАСИЛ АНТЕВСКИ ДРЕН” на ЕРАЗМУС проекти на тема миграции

Црвен крст на град Скопје и СЕПУГС Васил Антевски Дрен кои се дел од ЕРАЗМУС проект реализираа успешна соработка на полето на миграции.

Имено, во рамките на проектот на училиштето за иновативни форми во образованието како извор за успешна итнеграција, се оддржа презентација за активностите на Црвен крст во РСМ на полето миграции. Презентацијата ги опфати сите мигрантски кризи и одговорот кој е даден од страна на Црвен крст во РСМ како и актуелните хуманитарни асистенции и активности за итнеграција кои ги работи тимот на Црвен крст на град Скопје.

На презентацијата присуствуваа претставници од училишта во Полска, Романија, Италија и Турција. На средбата се дискутираат и момтенлните искуства со кои се соочуваат државите и образованието во овие земји со лица кои пристугнуваат од Украина.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.