Пребарувај по датум:
2020-04-02

Социјалниот Сервис “Дневен Центар За Стари Лица И Центар За Давање Помош Во Домашни Услови” Во Континуитет И Во Време На Вонредна Состојба

Социјалниот сервис за грижа на стари лица поддржан од страна на Град Скопје непрекинато функционира и во време на вонредна состојба. Сите 200 корисници стари и изнемоштени лица кои редовно се посетуваа во домашни услови непрекинато ги добиваат услугите за поинакви нивни потреби. Согласно мерките, повеќе од 600 корисниците на дневните центри се контактирани во домашни услови, и е постапено согласно нивните барања и потреби. Во континуитет медицинскиот персонал, социјалните работници и логистичките капацитети на Црвен крст на град Скопје се ставени во функција на набавка на најпотребните лекови, пазарување, психосоцијална поддршка, проверка на гликемија и крвен пртисок или останати потреби согласно капацитетите.

Постоењето на социјални сервиси се од исклучителна важност во кризни ситуации или вонредна состојба, токму тогаш ранливите категории имаат каде да се обратат за вистински информации и споделување на потребите.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.