Пребарувај по датум:
2020-02-21

Работилница за обука на вработени лица и волонтери на Црвен крст за процесот на подготовка на проектна апликација

Во просториите на Црвен крст на град Скопје, на 18 февруари, реализирана беше првата работилница за ППП (Процес на Планирање на Проекти) преку опфат на фазите планирање, подготовка на проектна апликација и имплементација на проекти. Работилницата дојде по заедничка иницијатива на Општинските организации на Црвен крст и Црвен крст на град Скопје, во насока на зајакнување на капацитетите на 11 вработените лица и волонтерите, што пак води кон уште поуспешни ООЦК подготвени да одговорат на потребите во заедниците во кои дејствуваат.

Тимот за обука од ЦКГС, согласно агендата, ги обучи присутните по веќе постоечкиот унифицираниот формат за подготовка на проектни апликации кој Црвен крст на Република Северна Македонија го има доставено до сите ООЦК, согласно кој се аплицира за нивните повици, фондови и партнерски состаноци. Обуката е додадена вредност за самите ООЦК, можност проектите кои ќе бидат доставени во Централната канцеларија (ЦКРСМ), како и до други донатори да бидат успешно оценети, со крајна цел помош и поддршка онаму каде и потребно и ублажување на потребите на повеќе целни групи.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.