Пребарувај по датум:
2018-07-11

Работилница за изработка на витраж во студио „Витрум“

Во рамките на Центарот за поддршка на лица со оштетен вид на крајот на месецот, беше реализирана работилница за изработка на витраж која е специјално адаптирана на потребите на лицата со оштетен вид. На работилницата присуствуваа 4 корисници кои сами изработија уметнички дела, со помош на вработените во студиото и претставниците на Црвен крст на град Скопје. Работилницата беше посетена од страна на делегатот и соработниците од УЈИЕ преку која, корисниците ги искажаа своите размислувања и погледи кон уметноста, конкретно кон оваа техника.

На работилницата активно учество зедоа 4 корисници, 3 стручни соработници од Центарот за поддршка, 4 соработници од УЈИЕ, 1 претставник од ЛЦИФ и 2 претставника од Студиото.

Центарот за поддршка на лица со оштетен вид се спроведува во рамките на проектот “УСАИД и ЛИЦИФ за деца со оштетен вид”.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.