Пребарувај по датум:
2022-10-05

ПРОГРАМА ЗА МИГРАЦИИ – ,,ХУМАНИТАРЕН АСПЕКТ НА МЕШАНИ МИГРАЦИСКИ ТЕКОВИ“

Оваа недела, од 3-7 октомври, Црвениот крст на град Скопје за прв пат организира активност Програма за миграции – Хуманитарен аспект на мешани миграциски текови во Центарот за едукација – Солферино, Струга.

Млади од нашата држава имаат можност да се надоградат и стекнат со активни знаења од полето на миграциите и миграциските текови т.е. хуманитарната итност која тие ја инциираат. На истата присуствуваат волонтери од соседните Национални Друштва- Црвен крст на Србија и Црвен крст на Црна Гора.

Во реализација на агендата се вклучени соработниците на Црвениот крст и тоа: МТСП, ЦУК, IOM, UNHCR, MYLA, универзитетски професори и меѓународни експерти од областа.

На 04 октомври, свое обраќање и активна дискусија реализираа Министерот за внатрешни работи – Оливер Спасовски, Генералниот Секретар на Црвен крст на РСМ – Саит Саити и Деканот на Факултетот за Безбедност – Никола Дујовски.

Програмот е поддржан и финансиран од страна на Швајцарскиот Црвен крст и Швајцарската Агенција за Развој преку Меѓународната Федерација на Црвен крст и Црвена полумесечина.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.