Пребарувај по датум:
2018-05-05

Предизвици од мигрантската криза и научени лекции

Во рамки на ЕУ проектот „Создаваме заедно – Мониторинг и и застапување на заедницата“, финансиран од ЕУ во соработка со Конрад Аденауер, а во имплементација на Здружение на правници на РМ и НВО Атина од Р. Србија , Црвен крст на град Скопје реализираше работилница за 35 лица,  на тема Предизвици од мигрантската криза и научени лекции. Работилницата се спроведе од 2-4 мај, во Тренинг центарот Солферино- Струга, а учесници беа волонтери активно вклучени во мигрантската криза, членови на мрежата од НВО сектор која работи на ова поле, претставници од ЦУК и меѓународни организации, но и млади – потенцијални волонтери кои би се вклучиле во ваков вид кризни состојби. Работилницата имаше за цел споделување на искуствата од досегашните активности, но и да се унапреди работата согласно научените лекции и препораки изнесени од учесниците.

По завршување на работилницата, следуваат активности на терен и тоа во локалните самоуправи на територија на град Скопје, училишните клубови, за членови и волонтери од општинските организации на ЦК во град Скопје. Преку овие работилници ќе се дисеминира улогата на ЦК во мигрантската криза, а ќе се поттикнат и останатите субјекти за поактивен пристап, надминување на стереотипи и предрасуди како и недискриминација.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.