Пребарувај по датум:
2023-03-20

Посета на Министерката за труд и социјална политика на Дневниот центар за активно стареење во Чаир

На 16.03.2023 година се реализираше посета од страна на Министерката за труд и социјална политика г-ѓа Јована Тренчевска на Дневниот центар за активно стареење во Чаир. Со поддршка на Светска банка, во рамките на за лиценирање на сервисите и услугите во нашата земја ова е прв лиценциран сервис во нашата држава. Посетата беше со цел да се презентираат програмата, активностите и функционирањето на центарот, но меѓу другото и да се споделат позитивните практики и реформи кои ќе следуваат за подобрување на правата на лицата во трето доба, да се споделат идеите и законски измени. Воедно, корисниците на центарот имаа прилика директно да се видат со Министерката, да разговараат, да даваат свои предлози, раскажат проблеми со кои се соочуваат и за кои им треба помош од институциите да ги решат и да лобираат за подобрување на своите права. Црвен крст на град Скопје, освен како институција која нуди хуманост, помош и поддршка на ранливите катогории во континуитет, дејствува и како организација која преку различните сервиси и програми се залага за глас на ранливите категории до институции, со цел да се подобри квалитет на живот на граѓаните во ова општество.

ЗАЕДНО СМЕ!

#СеГрижиме #МТСП #ППСУ

Црвен крст на град Скопје/City Red Cross of Skopje

 

Проектот за подобрување на социјалните услуги кој го спроведува МТСП

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.