Пребарувај по датум:
2022-05-19

Посета на Градски парк и присуство на Чиконг вежби

На ден 17.05.2022 корисници на услугата Помош и нега во домот во придружба на своите негуватели како дел од сервисот Нега Центар Карпош при Црвен крст на град Скопје, го посетија Градски Парк во Скопје.

 

Оваа активност и прошетка на отворено се реализираше во соработка со социјалниот сервис„ Дневниот центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови” при Црвен крст на град Скопје, чии корисници се активни лица во трето доба кои редовно практикуваат кинеска гимнастика – Чи Конг на отворено во Градскиот парк секој вторник и петок.

Целта на оваа средба беше заедничко дружење, меѓусебно запознавање и социјализација на корисниците од двата сервиси со посебен акцент на подобрување на навиките и грижата за сопственото физичко и ментално здравје.

Tранспортот за старите лица и нивната придружба со посебни наменски возила беше обезбеден во соработка со новиот сервис Итно Копче при Црвен крст на град Скопје.

Проектот Нега на стари лица во општина Карпош е поддржан од МТСП и Светска Банка.

#СеГрижиме #ППСУ #МТСП

#ЗадоволниКорисници

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.